Wednesday, December 31, 2014

RUMS #1/15

2015! Herzlich willkommen!

Ich danke euch allen für 2 Jahre RUMS - 104 Donnerstage rund ums Weib. Danke, dass ihr aus einer fixen Idee so etwas gemacht habt, dass ihr Spaß habt, respektvoll miteinander umgeht und diese Linkparty jede Woche mit so viel kreativem Leben füllt! ♥


Ich wünsche uns allen ein gesundes, zufriedenes, erfolgreiches und glückliches neues Jahr!




Heute ist RUMStag!



In aller Kürze:
Gezeigt werden darf alles, was DU für DICH SELBER genäht, gestickt, gestrickt, gehäkelt, gebastelt, geklöppelt oder sonstwie gehandarbeitet hast. 
Du darfst dabei Werbung machen, auf Verlosungen hinweisen, Handstand machen oder ein Tanzvideo einstellen - nur Du solltest etwas zeigen, was DU ganz persönlich FÜR DICH selbstgemacht hast.

Du schreibst für diese Sache am Donnerstag einen Post, in dem Du zu RUMS verlinkst - und das als LINK und nicht als Text! Nur mit einem Backlink funktioniert die Verlinkung hier unter dem Post.

Friday, December 26, 2014

MAKE BUTTER IN YOUR STAND MIXER

Do you have a lot of heavy whipping cream leftover from the holidays like I do?  If so, consider turning it into butter with your stand mixer. It only takes about 15 minutes tops, and the mixer does all the work.

This isn't something I would make on a regular basis, but it IS perfect for very special occasions (try mixing in your favorite herbs or spices). It is also a fun project you can do with your kids.

All it takes is some heavy whipping cream + salt, + a stand mixer + 15 minutes .... and "hocus-pocus", you will have butter!!


 
Start out with a quart of ICE COLD heavy whipping cream


Whip it, on medium high, in your stand mixer, using the wire whisk attachment. It will try and splatter a little, so I usually cover my whole mixer with a dish towel.


Whip until you get nice stiff peaks, like this (should take about 4-5 minutes.


Now this next step is where the "butter" starts to happen. Change from your whisk to your paddle attachment. Let the mixture beat for a few more minutes (at medium high speed,)and it will start to look a little more yellow and it will "loosen up" considerably. This is when you need to make a serious plastic wrap cover for the top of your bowl because it starts to splash.

The mixture will start to separate like this:

 
Don't freak out, this is what its supposed to look like. The buttermilk is starting to separate from the butter.

After it has whipped a little longer, the mixture will completely "break down" and separate, like this: (click on the photo to get a better look).


Although this liquid is called buttermilk, it is very thin and nothing like commercial buttermilk. 

You are now done with the whipping stage (the whole process takes about 12-15 minutes) but there are a couple more steps:

Put the butter into a strainer, and drain off the liquid, It will look like this:


Rinse the "chunks" under VERY COLD running water (the water will not effect the butter as long as it is very cold). Squeeze the pieces together as you rinse the butter. You are basically trying to rinse out any little pockets of milk liquid.

 
Work 1/2 teaspoon table salt into the butter (or you can leave it unsalted). To do this step, I put the butter back in the stand mixer and beat it for a few seconds, so the salt would be evenly distributed.


Finally you have butter !!
 
A quart of heavy cream will make 10 ounces of delicious butter. It will keep in the fridge for about a week, or you can freeze it.
 
 
This sounds like a LOT of steps, but they are really
very simple and straight forward.
 
 
 
ENJOY !!!
 



Wednesday, December 24, 2014

RUMS #52/14

Heute ist RUMStag!



In aller Kürze:
Gezeigt werden darf alles, was DU für DICH SELBER genäht, gestickt, gestrickt, gehäkelt, gebastelt, geklöppelt oder sonstwie gehandarbeitet hast. 
Du darfst dabei Werbung machen, auf Verlosungen hinweisen, Handstand machen oder ein Tanzvideo einstellen - nur Du solltest etwas zeigen, was DU ganz persönlich FÜR DICH selbstgemacht hast.

Du schreibst für diese Sache am Donnerstag einen Post, in dem Du zu RUMS verlinkst - und das als LINK und nicht als Text! Nur mit einem Backlink funktioniert die Verlinkung hier unter dem Post.

Wednesday, December 17, 2014

RUMS #51/14

Heute ist RUMStag!



In aller Kürze:
Gezeigt werden darf alles, was DU für DICH SELBER genäht, gestickt, gestrickt, gehäkelt, gebastelt, geklöppelt oder sonstwie gehandarbeitet hast. 
Du darfst dabei Werbung machen, auf Verlosungen hinweisen, Handstand machen oder ein Tanzvideo einstellen - nur Du solltest etwas zeigen, was DU ganz persönlich FÜR DICH selbstgemacht hast.

Du schreibst für diese Sache am Donnerstag einen Post, in dem Du zu RUMS verlinkst - und das als LINK und nicht als Text! Nur mit einem Backlink funktioniert die Verlinkung hier unter dem Post.

Wednesday, December 10, 2014

RUMS #50/14

Heute ist RUMStag!



In aller Kürze:
Gezeigt werden darf alles, was DU für DICH SELBER genäht, gestickt, gestrickt, gehäkelt, gebastelt, geklöppelt oder sonstwie gehandarbeitet hast. 
Du darfst dabei Werbung machen, auf Verlosungen hinweisen, Handstand machen oder ein Tanzvideo einstellen - nur Du solltest etwas zeigen, was DU ganz persönlich FÜR DICH selbstgemacht hast.

Du schreibst für diese Sache am Donnerstag einen Post, in dem Du zu RUMS verlinkst - und das als LINK und nicht als Text! Nur mit einem Backlink funktioniert die Verlinkung hier unter dem Post.

Thursday, December 4, 2014

THIN MINT CHRISTMAS COOKIES

It is time to start planning your Christmas cookie list, isn't it? Today's cookie is truly a five star keeper!!

These festive cookies taste just like Thin Mint Girl Scout Cookies(only better!!) and they only take TWO INGREDIENTS to make!!! People will think you've been working on them all day.


 
drizzled some white chocolate
decoration on these, just for fun,
but it certainly isn't necessary. You
can use holiday sprinkles instead.

You will need some Nabisco Famous Chocolate Wafers and some Andes (creme de menthe) chocolates.....that's it!!
 
 
The chocolate wafers come in a 9 ounce package and I found the Andes Mints (those creamy little chocolate mints with the green center) in a 4.67 ounce package.  There are 28 mints in the package and one package will do a dozen cookies (I found the mint packages for $1.60 here in Alaska, so hopefully you can find them even cheaper.

I unwrapped and then melted the chocolates in my microwave for about 30 seconds...stirred and then microwaved them for another 10 seconds (stir until the chocolate is smooth and shiny). Dip the chocolate wafers in the melted chocolate (both sides) and place on some parchment paper (or waxed paper).

Stick them in the fridge (I used the freezer) for about 5 minutes to "set" the chocolate......that's it!!  

 
 
NOTE: If you are having trouble finding the Andes Mints, just use the Andes Mint baking chips (next to the chocolate chips) they will work just as well. 
 
MERRY CHRISTMAS!!!




Wednesday, December 3, 2014

RUMS #49/14

Heute ist RUMStag!



In aller Kürze:
Gezeigt werden darf alles, was DU für DICH SELBER genäht, gestickt, gestrickt, gehäkelt, gebastelt, geklöppelt oder sonstwie gehandarbeitet hast. 
Du darfst dabei Werbung machen, auf Verlosungen hinweisen, Handstand machen oder ein Tanzvideo einstellen - nur Du solltest etwas zeigen, was DU ganz persönlich FÜR DICH selbstgemacht hast.

Du schreibst für diese Sache am Donnerstag einen Post, in dem Du zu RUMS verlinkst - und das als LINK und nicht als Text! Nur mit einem Backlink funktioniert die Verlinkung hier unter dem Post.